AHA in skincare

AHA is de afkorting van alpha hydroxy acid (alpha hydroxy zuur) en wordt ook fruitzuur genoemd (omdat het wordt gewonnen uit fruit). AHAs zijn een heel populair, huid verbeterend en effectief ingrediënt in skincare producten. Het zijn de actieve ingrediënten in een chemische exfoliant, die dode huicellen los weekt en hierdoor vernieuwing van huidcellen stimuleert. Doordat dode huidcellen worden verwijderd, zijn de jongere huidcellen zichtbaar en lijkt de huid stralender. Door de vernieuwing van huidcellen is AHA in staat beschadigde en verouderde huid enigszins te herstellen en is het dus ook een anti-aging ingrediënt.

AHA is eigenlijk onmisbaar in een goede huidverzorging routine. Het helpt tegen acne en onzuiverheden door verstoppingen in de poriën te voorkomen. Het stimuleert de aanmaak van collageen, wat de huid steviger maakt en de elasticiteit positief beïnvloed. Daarnaast kan het ook bij pigmentvlekken en acne littekens helpen. 

AHAs worden in skincare producten gebruikt in lage concentraties (van ongeveer 1 % tot 20 %), en in peelings in hoge concentraties (van ongeveer 20 % tot 70 %). AHAs moeten op de huid inwerken om goed hun werk te kunnen doen, en om die reden zijn er niet veel producten met extreem hoge concentraties AHA. Zonder professionele kennis van zulke hoge concentraties kan het mis gaan, en kunnen producten te lang op de huid worden gelaten waardoor er huidschade ontstaat. Voordat een AHA als exfoliant werkt in een skincare product moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er een concentratie van 3 % of meer in zitten, en moet de pH waarde 3 tot 4 zijn. 

Soorten AHA
- Glycolzuur of glycolic acid
- Melkzuur of lactic acid
- Wijnsteenzuur of tartaric acid
- Amandelzuur of mandelic acid
- Appelzuur of malic acid 
- Azelaïnezuur of azelaic acid
- Pyrodruivenzuur of pyruvic acid

Glycolzuur
Glycolzuur is (naast melkzuur) de meest bekende en gebruikte AHA. Glycolzuur heeft een kleine moleculaire structuur waardoor het in de buitenste laag van de huid kan penetreren, en effectief kan hydrateren. Wanneer glycolzuur in concentraties van ongeveer 5 % tot 10 % wordt gebruikt, kan het de huid effectief exfolieren. Concentraties van 10 % tot 20 % zijn ontzettend goed voor de huid, en kunnen helpen bij het tegengaan van acne en hyperpigmentatie, en de elasticiteit en collageen in de huid verbeten. 

Melkzuur
Net zoals glycolzuur is melkzuur effectief in het behandelen van acne, fijne of kleine lijntjes en hyperpigmentatie, en is het in staat de huid te hydrateren. Melkzuur wordt over het algemeen in iets hogere concentraties gebruikt om effectief te zijn. Het heeft een andere structuur dan glycolzuur, en kan dan ook minder goed dan glycolzuur de huid penetreren. Dit zorgt ervoor dat melkzuur minder invloed heeft op de elasticiteit en stevigheid van de huid. Het is wel één van de veiligste AHAs, omdat het de huid niet dunner maakt (wat glycolzuur wel doet). Hierdoor heeft melkzuur de voorkeur bij het behandelen van de donkere huid of huid met rosacea en prefereren sommige mensen melkzuur in de zomermaanden.

Wijnsteenzuur is een zachte exfoliant en anti-oxidant. Amandelzuur is een anti-inflammatoir en anti-bacterieel AHA die vooral mensen met acne en rosacea kan helpen. Amandelzuur wordt vaak gecombineerd met appelzuur. Appelzuur is ook een anti-oxidant die helpt bij het verstevigen van de huid. Azelaïnezuur wordt gebruikt bij het behandelen van acne, rosacea en is een oplichtend ingredient dat kan helpen bij hyperpigmentatie. De concentratie moet echter vrij hoog zijn (20 % is effectief). Pyrodruivenzuur wordt ook gebruikt bij het behandelen van milde acne en hyperpigmentatie. 

AHAs in skincare producten
Meestal zitten er effectieve concentraties AHA in exfolianten, bijvoorbeeld in die van skincare merk Paula's Choice, maar ook Philosophy's The Microdelivery Peel is een exfoliant. Exfolianten zijn producten die je regelmatig, maar niet dagelijks gebruikt. Natuurlijk is het mogelijk om een exfoliant op te nemen in je dagelijkse skincare routine als je dat zelf fijn vind, maar over het algemeen zijn dit producten die bijvoorbeeld één tot twee keer per week worden gebruikt.

AHAs zijn ook vaak aanwezig in toners en serums. Clarins' Doux Exfoliant is een toner die je na het reinigen en voor het moisturizen kunt aanbrengen en de huid zullen exfoliëren. Deze toners hebben vaak geen hele hoge concentratie AHA en zijn dus mild genoeg voor dagelijks gebruik. Doordat je ze dagelijks gebruikt, zijn ze heel nuttig voor de huid.

Ook in serums, zoals in La Roche Posay's Effaclar Serum en Kiehl's Highly Efficient Skin-Tone Corrector zitten effectieve (maar geen hele hoge) concentraties AHA. In serums worden AHAs en andere huid verbeterende ingrediënten als bijvoorbeeld krachtige anti-oxidanten gecombineerd. Serums bevatten dan een anti-oxidant als vitamine C en glycolzuur om hyperpigmentatie tegen te gaan, of de anti-oxidant niacinamide (vitamine B3) en AHAs als anti-aging serum.

Chemisch versus fysisch
AHA (en BHA) zijn chemische exfolianten en staan daarmee tegenover fysische exfolianten (scrubs) waarbij door een korrel in het product op een mechanische of fysieke wijze dode huidcellen worden verwijderd. Chemische exfolianten zijn in vergelijking met scrubs wat zachter voor de huid, omdat chemische exfolianten de huid los 'weken' en scrubs de dode huidcellen weg scrubben. De gevolgen van chemische exfolianten zijn echter wel zwaarder voor de huid, omdat de huid gevoelig wordt voor zonlicht en dus kan verbranden of donkere plekjes kan krijgen. Bij scrubs is dit bijna nooit het geval. Aan de andere kant zijn chemische exfolianten effectiever voor de huid. 

Scrubs kunnen problematisch zijn voor de onzuivere huid, omdat de korreltjes in de scrub over het hele gezicht worden gewreven en allemaal bacteriën meedragen. Hiermee kun je bacteriën verspreiden, vooral als je een scrub gebruikt na het reinigen (en tonen) van de huid en na het scrubben een crème aanbrengt. Naast het feit dat chemische exfolianten effectief zijn bij acne, kun je sowieso liever voor een chemische dan een fysische exfoliant kiezen bij een onzuivere huid.

SPF
De huid beschermen tegen de zon is altijd belangrijk, maar wordt nog belangrijker wanneer je skincare producten gebruikt die AHAs bevat, en zeker wanneer je peelings ondergaat met AHA. De huid wordt over het algemeen dunner, en wordt gevoeliger voor zonlicht.  Hierdoor verbrand de huid sneller, en is de kans op pigmentatie groter. Omdat de huid dunner is, zal de huid eerder pigment aanmaken om zichzelf te beschermen tegen het zonlicht. Hierdoor kunnen er op sommige plekken in de huid donkere plekjes of pigmentstoornissen ontstaan die leiden tot hyperpigmentatie. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die er sowieso (hormonaal) gevoeliger voor zijn, of (genetische) aanleg hebben voor hyperpigmentatie. Bescherm de huid dus altijd goed met SPF, en let erop dat je zowel tegen UVA- als UVB-straling bent beschermd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten