BHA in skincare

BHA is de afkorting van beta hydroxy acid (beta hydroxy zuur) en hoort in dezelfde categorie thuis als AHA (alpha hydroxy acid), namelijk in die van chemische exfolianten. BHA is net zoals AHA een effectief, huid verbeterend ingrediënt dat dode huidcellen losweekt en op die manier de huid exfolieert. Het is echter significant anders dan AHA omdat het een bijzonder effectief ingrediënt is met betrekking tot acne en in staat is onzuiverheden te verhelpen.

BHA is dus vooral nuttig voor de onzuivere huid, en eigenlijk niet nodig als je een zuivere, probleemloze huid hebt. Hoewel BHA ook anti-aging kwaliteiten heeft op de lange termijn omdat het de huid exfolieert, heeft de zuivere, probleemloze huid waarschijnlijk meer baat bij skincare met AHA en is BHA simpelweg overbodig. Over het algemeen is BHA echter wel milder en minder irriterend dan AHA, dus is het misschien wel nuttig voor de gevoelige huid, donkere huid, of huid met rosacea.

BHA wordt in skincare producten gebruikt in concentraties van 0,5 % tot 2 % en er moet een pH waarde van 3 tot 4 zijn in het product voordat het daadwerkelijk als exfoliant werkt. Het wordt in peelings meestal in concentraties van 2 % gebruikt, hoewel dit soms ook minder kan zijn. Salicylzuur is in hogere concentraties een medicijn, en kan bijvoorbeeld door de dokter worden voorgeschreven bij huidaandoeningen als eczeem.

Salicylzuur
In tegenstelling tot AHA, bestaat er maar één soort BHA en dat is salicylzuur. Salicylzuur is afgeleid van aspirine en werkt als een exfoliant doordat het dode huidcellen losweekt en de huid verzacht. Het helpt met het losweken van droge huid, het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en het vernieuwt de huid. Salicylzuur is in olie oplosbaar, waardoor het in staat is diep in de huid te penetreren en ervoor te zorgen dat poriën niet verstopt raken (met talg). Salicylzuur is niet alleen een (effectieve) exfoliant, maar ook een anti-inflammatoir en anti-bacterieel ingrediënt, wat het een geweldig anti-acne ingrediënt maakt. Omdat het anti-inflammatoir is helpt het tegen ontvlamming in de huid en bij ontstekingen, en omdat het anti-bacterieel is zorgt het voor vermindering van bacteriën die optreden bij een onzuivere huid.

Salicylzuur en acne
Salicylzuur is het meest effectief voor de huid met onzuiverheden als blackheads en whiteheads omdat deze onzuiverheden (nog) niet ontstoken zijn en het dan gaat om verstopte poriën en een verstopte huid. Bij echte puistjes en ontstekingen kan salicylzuur ook nuttig zijn, maar dan vooral in exfolianten die hoge concentraties salicylzuur bevatten (2 %) en regelmatig worden gebruikt om de huid zo dun mogelijk te houden. Salicylzuur werkt dan ontstekingsremmend, kalmerend en anti-bacterieel door de bacteriën bij de ontsteking te verminderen. Hoewel salicylzuur geen kwaad kan voor de onzuivere huid, hebben sommige mensen met acne misschien meer baat bij ingrediënten als tretinoïne en benzoylperoxide dan salicylzuur. Dit is heel persoonlijk en een kwestie van onderzoeken en uitproberen. Daarnaast kun je experimenteren met salicylzuur en benzoylperoxide door een cleanser met salicylzuur te gebruiken en een treatment of crème met benzoylperoxide. (Tretinoïne hoort in de regel niet samen gebruikt te worden met AHA of BHA.)

BHA in skincare producten
Omdat salicylzuur een soort gouden anti-acne ingrediënt is, is het ook het meest te vinden in anti-acne skincare. Vichy Normaderm is een anti-acne lijn gebaseerd op (de claim van) salicylzuur, maar ook Clinique's Clarifying Lotion bevat salicylzuur, net als Philosophy's The Microdelivery Peel. Salicylzuur is in principe te vinden in alle soorten skincare producten (cleansers, toners, exfolianten, treatments, serums en crèmes) alleen is het in Nederland behoorlijk goed zoeken naar producten met de juiste concentratie (en pH-waarde). De merken Paula's Choice en Etat Pur hebben allebei exfolianten met effectieve concentraties salicylzuur.

DIY salicylzuur
Salicylzuur is afgeleid van aspirine en het is dus mogelijk om heel simpel je eigen salicylzuur product of peeling te maken van aspirine, waarbij het wel een voorwaarde is dat je 100 % aspirine gebruikt en geen gedeeltelijke aspirine. (Op het internet zijn hier verschillende tutorials van te vinden). Als dit voor je werkt, is het natuurlijk fijn dat je een redelijk goedkope en snelle manier hebt gevonden om zelf salicylzuur te maken.
Hoewel het geen vaste voorwaarde of garantie voor succes is, is het echter wel belangrijk dat salicylzuur met regelmaat wordt gebruikt - het is dus het meest effectief als het in je skincare verzorging aanwezig is, en als de huid regelmatig salicylzuur peelings ondergaat bij (milde tot zware) acne. Voor het meteen kalmeren van de huid is DIY salicylzuur naar mijn mening dan ook het meest geschikt.

SPF
Jezelf beschermen tegen de zon is altijd goed, voornamelijk zodat je de kans op huidkanker verkleint, maar ook omdat de zon de grootste boosdoener is als het aankomt op rimpels en hyperpigmentatie. Lees er hier meer over. Als je echter producten of peelings met salicylzuur gebruikt is het belangrijk de huid extra goed tegen zonlicht te beschermen.

Net als bij het gebruik van AHA, geldt voor het gebruik van BHA dat de huid dunner wordt omdat de huid wordt geëxfolieerd. De huid is hierdoor gevoeliger voor zonlicht, en als je jezelf niet voldoende beschermt tegen de zon is de kans niet alleen groter op verbranding van de huid, maar ook op pigmentvlekken (vooral als je hier gevoelig voor bent) en vroegtijdige huidveroudering.

Bronnen
FuturedermCosmetic ingredient dictionary

1 opmerking:

  1. Ik heb al eens vaker de aspirine variant "gediyed". Maar nu kwam er laatst een vraag in mij op. Weet jij of de bloedverdunners in je bloedbaan terecht kan komen, wanneer je zo'n aspirine masker op je huid smeert?

    BeantwoordenVerwijderen