Double Cleansing Method


De double cleansing method is een reinigings methode die oorspronkelijk populair was in Oost-Aziatische landen zoals Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Singapore. Oost-Aziatische vrouwen - met name Japanse vrouwen - hebben vaak een uitgebreide skincare routine waarbij verschillende skincare producten in laagjes op elkaar worden aangebracht om op deze manier de huid zo goed mogelijk te verzorgen. Er worden bijvoorbeeld lotions, softeners, balancers, serums, moisturizers en SPF aangebracht, elk product met een specifiek doeleind. Zo wordt de huid gelijktijdige gehydrateerd, verhelderd en beschermd, en elk huidprobleem aangepakt.

De double cleansing method past bij deze visie van skincare, omdat de huid in meerdere stappen wordt gereinigd. Het is in feite niets meer dan het reinigen van de huid in twee stappen. De eerste stap is het verwijderen van de make-up en SPF, en de tweede stap is intensiever reinigen van de huid (nadat die is ontdaan van make-up/SPF).

De eerste stap: make-up verwijderen met cleansing oils
Oorspronkelijk werd bij de eerste stap van de double cleansing method een reinigingsolie gebruikt, en bij de tweede stap een reiniger als een facewash of cleansing milk. Cleansing oils of reinigingsoliën komen oorspronkelijk uit Japan, en die van Shu Uemura zijn waarschijnlijk de meest populaire. Tegenwoordig hebben bijna alle Japanse merken een cleansing oil in het assortiment, en ook een aantal Europese en Noord-Amerikaanse merken.

De double cleansing method zou vanwege het reinigen met een olie zowel hydraterend als intensief reinigend moeten zijn. Met de cleansing oil verwijder je op de meest zachte wijze, maar tegelijkertijd toch grondig, make-up. Omdat olie in olie oplosbaar is, lost de cleansing oil alle talg op en smelt vuil en make-up van de huid. De huid word dus grondig gereinigd, maar niet gestript van alle belangrijke oliën die de huid van nature heeft en de huid barrière intact houdt.

De tweede stap: de huid reinigen met face wash/milk
Volgens de Oost-Aziatische double cleansing method zou make-up dus moeten worden verwijderd voordat de huid kan worden gereinigd. Als de make-up, en tegenwoordig de SPF die Oost-Aziatische vrouwen ook vaak dragen, is verwijderd met een cleansing oil is het tijd om de huid intensiever te reinigen. Dit kan met een face wash, voornamelijk voor de vettige huid, maar ook met een reinigingsmelk, voor de drogere huid.

De tweede stap verwijdert de mogelijke laatste resten make-up, vuil, zweet, talg en restjes cleansing oil, maar moet voornamelijk ook tot dieper in de poriën reinigen zodat de huid helemaal schoon is. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de huid fris, gereinigd en squeeky clean aanvoelt. Hier moet je van houden, maar ik geloof dat veel huidtypes hier profijt van hebben.

Verschillende vormen van de double cleansing method
Het is niet verplicht om een cleansing oil en face wash te gebruiken bij de cleansing method, je kan gebruiken wat je zelf het fijnst vind en wat past bij jouw huid en levensstijl. Je zou ook twee keer met olie kunnen reinigen, bijvoorbeeld als cleansing oils beter bij je huid passen dan schuimende reinigers. Tegenwoordig bestaat er ook micellair water, dat make-up op een zachte manier kan verwijderen. Als je niet houd van cleansing oils en het gebruik van olie op de huid is de eerste stap ook makkelijk te doen met een micellaire water. Zelf reinig ik twee keer met een facewash, de eerste keer met een erg lichte facewash die alleen mijn make-up verwijdert en de tweede keer met een facewash met salicylzuur die tot mijn poriën dringt.

Voordelen van de double cleansing method
De double cleansing method is intensief en kost tijd, moeite en misschien ook meer geld. Als je al een mooie huid hebt terwijl je baby wipes gebruikt om je make-up te verwijderen is het misschien niet de methode voor jou.

Als je een onzuivere huid hebt kan de double cleansing method ervoor zorgen dat je huid intensief gereinigd wordt en kunnen nieuwe onzuiverheden worden verminderd of voorkomen. Als je zowel met olie als met een face wash reinigt ben je ervan verzekerd dat alle overmatige talg is verwijderd, en kun je met een facewash nieuwe onzuiverheden door middel van een anti-acne ingredient als salicylzuur voorkomen.

Ook de droge huid kan veel hebben aan de double cleansing method, bijvoorbeeld wanneer je twee keer met een olie zou reinigen. Als je geen last hebt van onzuiverheden en je huid juist 'opbloeit' als je oliën gebruikt, zal de zachte reiniging van cleansing oils je huid misschien minder gestript en meer gehydrateerd achter laten.

Daarnaast zou ik sowieso iedereen die gezichts make-up draagt deze methode aanraden. Het is ergens heel onlogisch om in één keer zowel make-up als de huid te reinigen, aangezien er dan heel oppervlakkig gereinigd wordt. Zeker als je primer, foundation of concealer draagt is het verwijderen van make-up voordat je de huid zelf reinigt belangrijk. Ook als je een water resistente of waterproof SPF draagt (zonder make-up) kan het verwijderen van de SPF goed zijn voor de huid. Als je helemaal geen gezichts make-up draagt is het twee keer reinigen misschien overbodig en kan het de huid juist tegenwerken. In dat geval zou ik aankijken wat jouw huid prettig vind, en is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de huid met alleen een cleansing oil te reinigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten